Technikai támogatás

Gyakran kérdezik tőlem ismerősök, hogy kell csinálni ezt meg azt a számítógépen. A segítségnyújtáshoz általában fizikailag az ismerős gépénél kell lenni. Azonban ha mindkét gépen van internet kapcsolat, akkor van egy egyszerű alternatív megoldás.

Vannak kifejezetten erre a problémára specializált megoldások, mint a Logmein, vagy a Frog Creek Copilot, de én most itt egy egyszerű teljesen ingyenes VNC megoldást írok le. 

Az segítséghez az ismerőssel le kell töltetni egy VNC szervert, én itt most a TightVNC-t mutatom be.

Installáció

A programot innen lehet letölteni: http://www.tightvnc.com/download.html 

Itt a Stable Version alatt Windows platrfomra való legújabb installert, azaz "Self-installing package for Windows" -t kell letölteni.

Ezt csak fel kell installálni, és elindítani. A megjelenő Windows tűzfal párbeszédablakban engedélyezni kell a programnak a hálózat használatát. Ezt nyugodtan megtehetjük, mivel a bejövő kapcsolatokat le fogjuk tiltani magában a VNC programban.

A program (VNC szerver) elindítása után egy új ikonunk lesz a tálcán:


Erre jobb klikket kell nyomni, majd letiltani a bejövő kapcsolatokat. Bejövő kapcsolatokra nem lesz szükség esetünkben, mivel ezekhez nagy valószínűséggel speciális beállítások kellenének a routeren vagy tűzfalon. Ezt nem reális a segítséget kérő ismerőssel megcsináltatni. Biztonsági okokból azonban mégis célszerű a bejövő kapcsolatokat letiltani a következőképpen:A jelölt dobozban kell a pipát kikapcsolni. Mást nem is kell tennünk, az OK-ot megnyomva a program biztonságosan csücsül a tálcánkon, nem zavar senkit.

Kapcsolat


Ha az ismerős segítséget szeretne kérni, csak kapcsolatba lép velem, majd némi egyeztetést követően a következőt kell tennie. A VNC szerverrel kell kezdeményni a kapcsolódást az új kliens hozzáadása funkcióval.


A megjelenő ablakba csak be kell írni az ismerősnek az általunk Skype-on vagy Messengeren átküldött címet, majd megnyomni az OK gombot.Ezután a VNC kapcsolat aktív, és mi látjuk az ismerős gépét amíg valaki meg nem szakítja a kapcsolatot.

Ha a kapcsolat megszakadt, akkor az ismerősnek meg kell ismételnie a fenti lépést az "Add New Client..." -től kezdődően.

Záró gondolatok


Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy a routerünket megfelelően beállítsuk, a bejövő VNC port gépünkre irányításával, a kapcsolódási kísérlet előtt pedig el kell indítanunk a saját VNC kliensünket "listening" módban.

Ha mindent jól beállítottunk, és az ismerős sem rontotta el a fenti lépéseket, megjelenik a számítógépe, amelyet mi kontrollálhatunk.

Egy még egyszerűbb megoldás az UltraVNC SingleClick használata. Ezzel egy olyan exe-t lehet legyártani, amit nem kell installálni, és egy előre megadott címre kapcsolódik, a kapcsolat végén pedig eltávolítja magát. Elvileg ez egy jobb megoldás lenne, de nekem sajnos nem sikerült összehozni, ugyanis az UltraVNC SingleClick oldal nem engedte feltölteni a saját beállításaimat, így programocskát sem tudtam csinálni.


Comments